Despre foraje puțuri apă

Cuprins

Obținerea apei potabile

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la cele mai diverse metode pentru a obține apa potabilă curată pentru băut, pentru prepararea hranei dar și pentru alte scopuri casnice. Cea mai simpla varianta pare, la prima vedere, captarea unei ape curgătoare. Dar ce facem în cele mai dese situații în care nu avem aceasta posibilitate? Vom cauta alte surse naturale iar cea mai la îndemâna (indiferent de zona unde ne aflam) este apa din pânza freatică.

Ce trebuie sa facem dacă locul de consum se află într-o zonă dificilă in care nu este posibilă racordarea la un sistem de alimentare cu apă? Sau dorim sa avem propria sursa de alimentare și să nu mai plătim facturi foarte mari pentru apa consumată? Tot ce trebuie este sa executăm o fântâna sau un foraj pentru puț.

Apa din fântâna

Fântâna este o construcție formată dintr-o groapă cilindrică sau prismatică, cu pereții pietruiți, cu ghizduri împrejur, săpată în pământ. Colecteaza apa provenita din primul strat de apa freatica care din cauza poluării din ultimele zeci de ani este din ce in ce mai infestată. Nu în ultimul rând aici regăsim și apele meteorice.

Apă curată obținută din puțuri forate, la costuri minime

Forajele pentru puț permit adancimi mult mai mari si in acest mod se poate capta a doua sau a treia panza freatica. In acest fel apa obtinuta este mult mai curata si lipsita de impuritatile pe care le regasim in primul strat acvifer cat si faptul ca nu sunt afectate de apele meteorice. Nu in ultimul rand prin intermediul unui put forat se pot obtine debite mult mai mari.

Foraje puțuri apă potabilă

Pentru a realiza un put forat sunt necesare:

  • respectarea legislatiei in vigoare, legea apelor nr. 107/1996, cat si a deciziilor adminstratiilor locale;
  • studiu hidrogeologic care determina caracteristicile surselor de apa existente in zona;
  • firma specializata in executia forajelor de put.
  • teava de put albastra Valrom – Valplast, varf pentru teava si cabina put;

Firma specializată foraj

Pentru a face o alegere cat mai corecta pentru realizarea unui foraj put este foarte important sa obtinem informatii referitoare la firma la care apelam. Pentru a realiza foraje apa este nevoie de persoane specializate in acest domeniu, care sa dispuna de echipamentele si utilajele necesare.

O astfel de lucrare nu se rezuma doar la saparea unei gropi in sol, presupune mult mai mult iar acesta este doar unul dintre motivele care ne determina sa apelam la serviciile unei firme specializate si cu experienta in domeniu.

De aceea este necesara colaborarea cu o firma cu experienta care sa detina documentele necesare pentru a oferi servicii conform normelor legale.

Teava albastra pentru foraj, cabina put și accesorii

1. Teava de put albastra Valrom – Valplast

Teava de put beneficiaza de aviz sanitar si corespunde tuturor standardelor in vigoare.

Se pot utiliza la urmatoarele categorii de puturi:

  • De mica adancime: apa poate fi obținută cu costuri minime, dar rezerva de apa este foarte mica si mai grav este faptul ca impuritățile pot ajunge ușor în lichid astfel încât există un risc serios de contaminare.
  • De mare adancime: implica costuri mai mari dar nu există risc de contaminare, ele neavând impurități organice si au o rezerva de apa mult mai mare.
Teava PVC pentru puturi D 180x13
Teava PVC pentru puturi D 180×13

Recomandari:

  • Parte superioara a putului trebuie protejata de o cabina put, la nivelul solului. Aici se pot monta si diverse echipamente necesare alimentarii cu apa.
  • Pentru cazul in care protejarea partii superioare a putului nu se face imediat dupa executia acestuia, este recomandat a se folosi un dop de put ce se imbina prin filet cu ultima teava de la suprafata solului. In acest mod se evita patrunderea de corpuri straine in interiorul putului.
  • Este indicat sa se foloseasca si varf de put (denumit si varf coloana) deoarece favorizeaza inaintarea in adancime, ghidarea coloanei. Etanseaza si formeaza, impreuna cu tubulatura putului, decantorul acestuia, cu rol de depozitare a sedimentelor.

2. Cabina put Valrom

Se poate utiliza pentru protectia instalatiei de apa potabila dintr-un put forat. Asigura si protecția armăturilor precum: hidrofor, vas expansiune, filtre etc.

Cabina de put este fabricata monobloc din polietilena. Are o greutate redusa. Este foarte usor de manevrat si montat. De asemenea intretinerea ei este foarte usoara deoarece peretele interior este foarte neted si impiedica diversele depuneri. Este dotata si cu sistem inchidere. Acesta constă din două încuietori dispuse diametral opus pe capac si o cheie de actionare.

Cabina put-camin vane D 1100 H=1080 capac si sistem inchidere Valrom
Cabina put-camin vane D 1100 H=1080 capac si sistem inchidere Valrom

La baza cabinei de put exista un orificiu de 6 mm unde se poate centra o freza care sa execute o gaura prin care sa fie trecuta teava de put. Aceasta se etanseaza ulterior cu o garnitura racord.

Filtrare apa

Chiar daca apa provine din cea de a doua sau a treia panza freatica, este necesara filtrarea ei pentru a elimina diversele impuritati.

Mai jos gasiti o gama diversa de metode de filtrare:

Stocare apa potabila

Pentru a avea apa in permanenta trebuie sa gasim o varianta de stocare. Cea mai simpla si la indemana varianta sunt rezervoarele apa potabila.

Acestea au capacitati cuprinse intre 300 si 6500 litri iar gama bogata de modele se poate adapta in orice aplicatie.

Gama cuprinde:

Was this article helpful?
YesNo

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *